Als een ouder of kind ergens mee worstelt, heeft dat invloed op het hele gezin. Een systeemtherapeut kijkt naar de manier waarop gezinsleden met elkaar omgaan en met elkaar communiceren. Ook kijkt de therapeut naar factoren buiten het gezin die invloed hebben: school, werk, de buurt, religie en cultuur.
Patronen kunnen generaties lang voortduren. De systeemtherapeut onderzoekt samen met het gezin waar de klachten mee te maken hebben en wie er bij de behandeling kan worden betrokken om te zoeken naar oplossingen.
Systeemtherapie en EMDR
Als een beangstigende ervaring blijvende invloed heeft op je leven, kan EMDR helpen. EMDR is een behandelmethode om traumatische ervaringen te verwerken.
De methode is ook geschikt voor de behandeling van complexe traumatische ervaringen en trauma op het gebied van gehechtheid. In zulke gevallen kan de EMDR-behandeling worden gecombineerd met gezinsgesprekken of ouderbegeleiding. Als de ouders of opvoeders van een kind betrokken zijn bij de behandeling, kunnen de therapeuten samen met hen werken aan de basisveiligheid en gehechtheid van de kinderen.
EMDR-behandeling is mogelijk voor elke leeftijd, en kan ook los van gezinsbehandeling gegeven worden.
Systeemtherapie met mentaliseren
Mentaliseren is de vaardigheid om te begrijpen waar het gedrag van jezelf en van anderen vandaan komt. Dat doe je door stil te staan bij de gedachten en gevoelens van jezelf en de ander, waarbij je je bewust bent dat die van elkaar kunnen verschillen. Bij systeemtherapie met mentaliseren ligt de nadruk op aandacht voor deze binnenwereld van jezelf en van anderen. Daardoor kunnen relaties in het gezin verbeteren en emotionele ervaringen beter worden verwerkt.
Als kinderen al jong leren om hun gevoelens te verwoorden en om inzicht te krijgen in de gevoelens van een ander, hebben zij daar de rest van hun leven profijt van. Wanneer zij gevoelens van onmacht, frustratie of boosheid hebben, hoeven ze die minder met hun gedrag te uiten.